O właściwościach octu jabłkowego można mówić bez końca. Ten pozyskiwany z natury produkt może konkurować z niejednym lekiem, mając ogromne szanse na wygraną. Poznaj najważniejsze właściwości i możliwe zastosowania octu jabłkowego i zacznij jego stosowanie już dziś!

Ocet jabłkowy – jak powstaje?

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku naturalnej fermentacji octowej jabłek. Sama fermentacja jest procesem złożonym i czasochłonnym, a dla zachowania najlepszych właściwości produktu końcowego, nie wolno go przyspieszać. Gotowy ocet jabłkowy ma żółtą barwę i lekko mętną konsystencję. Po tym poznajemy produkt w pełni naturalny, niepoddawany procesowi filtracji i oczyszczania. Ocet jabłkowy ma kwaśny smak i przyjemny zapach jabłek.

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma całe mnóstwo wspaniałych właściwości, o których można opowiadać godzinami. Przede wszystkim, jego stosowanie bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Normalizuje pracę żołądka, neutralizując pH. Ponadto ocet jabłkowy jest produktem podnoszącym naturalną odporność organizmu przed zapadaniem na infekcje bakteryjne czy grzybicze. Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Kolejną cenną właściwością octu jabłkowego jest zdolność do łagodzenia przebiegu cukrzycy, a także do zapobiegania jej wystąpieniu dzięki regulacji metabolizmu cukrów i wyrównywania poziomu glukozy we krwi.

Działaniem octu jabłkowego, zasługującym na szczególną uwagę jest wpływ na kondycję naszego serca. Zawarte w occie kwas octowy i pektyny skutecznie obniżają poziom cholesterolu, co chroni przed wystąpieniem zawału serca, udaru czy choroby wieńcowej.

Ocet jabłkowy wspomaga proces odchudzania i pomaga zachować zgrabną sylwetkę. Dzieje się tak dlatego, że wypicie octu przed posiłkiem wzmaga uczucie sytości, dzięki czemu jemy po prostu mniej. Ponadto wysoka zawartość minerałów i witamin sprawia, że chęć spożycia kolejnego posiłku pojawi się później.

Przeczytaj również:  Witaminy — jakie warto suplementować jesienią i zimą?

Oprócz właściwości zdrowotnych ocet jabłkowy ma także znaczenie dla naszego wyglądu. Nadaje włosom blask, odżywia paznokcie i redukuje zmarszczki, a do tego opóźnia procesy starzenia się. Jest więc często stosowany jako kosmetyk bądź jego składnik.

Ocet jabłkowy – zastosowania

Najprostszym zastosowaniem octu jabłkowego jest po prostu jego picie. Najlepiej robić to 2 razy dziennie, raz na czczo i raz przed posiłkiem. Łyżkę octu jabłkowego wymieszaj ze szklanką wody. Możesz dodać do mieszanki ulubione dodatki, np. miód bądź cytrynę. Tak wypijana mieszanka bardzo szybko podniesie Twoją odporność, a z czasem zauważysz także inne efekty, które Cię zaskoczą.

Oprócz picia octu jabłkowego bardzo ciekawym pomysłem jest stosowanie go jako składnik odżywczych koktajli, idealnych na drugie śniadanie do pracy. Na bazie octu jabłkowego możesz przygotować pyszny, aromatyczny dressing do sałatki czy marynatę do mięsa. Oprócz zastosowań typowo kulinarnych możesz zastosować ocet jabłkowy jako kosmetyk do płukania włosów, pielęgnacji paznokci czy nawilżenia skóry. Z octu możesz tworzyć własne kosmetyki, np. płukankę do włosów czy tonik do twarzy.